miercuri, 23 noiembrie 2011

Symbian

Istorie:

Compania Symbian Ltd a fost infiintata in anul 1998 printr-un parteneriat intre Nokia, Ericsson, Motorola si Psion pentru a explora convergenta dintre PDA-uri si telefoanele mobile. Daca primele trei companii sunt bine-cunoscute in lumea IT, Psion nu are o faima atat de mare. 

Psion este o companie hardware fondata in 1980 care a lansat o serie de PDA-uri ce rulau pe un sistem de operare propriu, numit EPOC16 OS. In 1998 Psion a lansat a patra versiune a acestui sistem de operare, intitulata EPOC Release 4. La scurt timp, se infiinteaza Symbian Ltd, iar un an mai tarziu apare versiunea 5 a sistemului de operare EPOC, versiune cunoscuta si ca Symbian OS 5.

Primul telefon mobil ce a rulat pe baza unui sistem de operare Symbian a fost Ericcson R380, aparut in anul 2000 si utiliza Symbian OS 5.1. Telefonul nu era insa “deschis”, neputand fi instalate alte soft-uri pe el. In anul 2001 apare Symbian OS 6, iar Nokia 9200 devine primul telefon Symbian “deschis”. Symbian OS 7.0 este lansat in 2003 si este inclus in tot mai multe telefoane Nokia si Sony Ericcson. In 2004, Psion isi vinde actiunile detinute in cadrul companiei Symbian Ltd. In acelasi an este lansata a 8-a versiune a sistemului de operare. Tot in 2004 a fost produs Symbian OS 9.0, insa aceasta versiune a fost utilizata doar in cadrul companiei producatoare. Aceasta contine imbunatatiri substantiale legate in primul rand de securitate si utilitare.
In prezent, majoritatea telefoanelor mobile ce utilizeaza sistemul de operare Symbian ruleaza pe platforma S60 3rd Edition.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu